Ansku Lehtovaara

Minulle on tärkeää, että taidettani katsova ihminen kokisi iloa, ihmetystä, uteliaisuutta tai onnea edes ohikiitävän hetken. Toivon, että katsoja uppoaa luomiini omituisiin ja mielikuvituksellisiin maailmoihin ja unohtaisi tämän hetken ja todellisuuden, jossa elää. Kysyisi miksi, ja miten.

Taiteeni on värikästä ja pikkutarkkaa. Mielelläni tutkin samaa aihetta useammasta näkökulmasta, joka johtaa siihen, että töistäni muodostuu sarjoja. Ammennan usein samasta aiheesta useampia teoksia. Maalaan useilla tekniikoilla ja väreillä, piirrän ja teen kolmiulotteista taidetta. Työni ovat usein täynnä yksityiskohtia ja käytän useita eri tyylejä. Taideprosessi vie mennessään, se on usein niin intensiivinen, että tekemisessä vierähtää helposti huomaamatta useita tunteja. Kokemus on transsinomainen. Parhaat työni syntyvät intuitiivisesti ja sen kummemmin miettimättä. Uppoudun työhön niin, etten kuule, enkä näe, mitä ympärillä tapahtuu.

Asun Hämeenlinnassa ja luonto on minulle se tärkein inspiraation lähde. Värit, äänet, asettelu, -luonto tekee aina kaiken paremmin. Mina vain katson, tutkin ja ihmettelen sitä, kuin utelias lapsi, joka näkee asioita ensimmäistä kertaa.

Nautin siitä, kun voin yhdistää taiteeseeni jotakin yllättäviä elementtejä, etenkin tiedettä. Uteliaisuus tieteen eri ilmiöihin näkyy taiteessani. Rakastan matkailua ja monet ideani tulevatkin matkoilta. Siitä tunnelmasta, valosta, väreistä tai muodoista, joita matkoillani näen ja koen. Myös työni leikkaussalissa johtaa joskus kiinnostaviin havaintoihin. Katselen aina maailmaa sillä silmällä ja koskaan ei voi tietää, mistä inspiraatio tulee. Yleensä inspiraatio iskee aivan yllättäen. Toisinaan on vain jokin kutina takaraivossa, että tätä älä heitä pois, siitä tulee vielä jotain. Intuitio on aina ollut oikeassa.