Hexagons/Hexagonit 2022

Kuusikulmainen muoto kiehtoo minua. Se toistuu jatkuvasti matematiikassa ja luonnossa. Ympyrä on 360 astetta ja myös hexagonin kumien yhteenlaskettu arvo on 360 astetta. Luonto toistaa kuusikulmaista muotoa, koska se on muotona taloudellinen. Mehiläiset rakentavat hunaja- ja pesäkennostonsa kuusikulmion muotoon. Basalttinen laava, kvartsit ja monet muut kivi- ja mineraalilajit kiteytyvät kuusikulmioiksi. Auringon häikäisy on kameran linssissä kuusikulmio, vaikka kameran suljin onkin kahdeksankulmio tai vieläkin monitahoisempi. Kilpikonnan kilven kuviot ovat kuusikulmaisia, samoin kirahvin turkin kuviot. Kärpästen, paarmojen, mehiläisten, ampiaisten, kimalaisten ja perhosten verkkosilmät ovat kuusikulmaisia. Tämä kaikki kiehtoo minua. Siksi tutkin kuusikulmiota.

Hexagons/Heksagonit 2021

Heksagonimaalaukset saivat innoituksensa eräästä vaellusretkestä, jossa yövyin yli 3km korkeudessa. Vuorella oli täysin pimeää, eikä hajavaloa tullut mistään. Linnunrata erottui selkeästi ja kaikilla tuhansilla tähdillä oli muitakin värejä nähtävissä, kuin eri sävyn valkoiset. Maalausten taustat kuvastavat tätä ilmiötä. Ilmakehää oli vähemmän tähtien ja katsojan välissä, joten tähtien valojen eri aallonpituudet näkyivät. Valokuvat eivät kyenneet toistamaan kaunista ilmiötä. Päälle maalattu kultainen kuusikulmio puolestaan kuvaa ilmiötä, joka on havaittavissa vastavaloon otetuissa valokuvissa. Heijastus, eli englanniksi "flare" on kuusikulmainen tai pallomainen kuvio, joka heijastuu kuvaan kameran linssiaukosta. Nämä maalaukset saivat siis nimen "Golden flare".

Teokset on maalattu pohjustetulle intianpuuvillalle ylijäämäöljyväreillä, eli paletille jääneillä ylijäämämaaleilla. Intianpuuvillassa on kiinnostava ominaisuus, eli kude ja loimilanka ovat eri paksuiset. Tämä luo kauniin, elävän pinnan, joka toistuu valmiissa työssä. Kangas on pingotettu teoksen kuivuttua 6 mm paksulle koivuvanerille ja niitattu kiinni takaa. Teokset muodostavat pareja, eli ne on ajateltu esitettäviksi aina kahden parina. Ripustusta ei ole, teokset on tarkoitus asettaa tauluhyllyyn, kirjahyllyyn tai vaikkapa kaapin päälle koriste-esineiden ja huonekasvien seuraksi. Halutessaan ne voi myös kehystää.